Ρομποτική Χειρουργική

Η Ρομποτική Χειρουργική συνοπτικά:

Ρομποτική Χειρουργική στην Ουρολογία με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα υποβοηθούμενης χειρουργικής Da Vinci X 4ης γενιάς.
Η έμπειρη ουρολογική ομάδα μας διενεργεί όλο το εύρος ουρολογικών επεμβάσεων με τη βοήθεια του νέου επαναστατικού ρομποτικού συστήματος Da Vinci X 4ης γενιάς, στις υπερσύγχρονες ψηφιακές χειρουργικές αίθουσες του ΛΕΥΚΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ-The Athens Clinic.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική (ρομποτικό σύστημα) ;

Πρόκειται για την εξέλιξη της ελάχιστα επεμβατικής και της λαπαροσκοπικής
χειρουργικής. Όπως και στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, αντί για τη διενέργεια
μιας μεγάλης τομής, ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται στο χειρουργικό πεδίο,
μέσω μικρών οπών. Σε αντίθεση όμως με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, αντί τα
εργαλεία αυτά να χειρίζονται άμεσα από τον χειρουργό, συνδέονται με τους τέσσερις
βραχίονες του ρομποτικού συστήματος. Μάλιστα, ο χειρουργός μέσω μιας ειδικής
κονσόλας, που βρίσκεται μέσα στη χειρουργική αίθουσα, ελέγχει και χειρίζεται
πλήρως τις κινήσεις των εργαλείων αυτών, μέσω των ειδικών βραχιόνων.

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής

Όπως και στη λαπαροσκοπική χειρουργική, με το ρομποτικό σύστημα επιτυγχάνεται
μικρότερη διεγχειρητκή απώλεια αίματος, μικρότερη διάρκεια νοσηλείας του
ασθενούς και ταχύτερη ανάρρωσή του. Άλλη ομοιότητα με τη λαπαροσκοπική
χειρουργική αποτελεί η αποφυγή διενέργειας μεγάλης τομής. Έτσι, οι ασθενείς
βιώνουν λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
Επιπλέον, με το ρομποτικό σύστημα ο χειρουργός ελέγχει τα χειρουργικά εργαλεία
μέσω τεσσάρων ειδικών βραχιόνων από τη χειρουργική κονσόλα. Με αυτό τον
τρόπο επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εργονομία, εύρος κι ελευθερία κινήσεων και
μεγεθυμένη, τρισδιάστατη όραση. Οι διάφορες ανατομικές δομές αναγνωρίζονται με
ακρίβεια κι ο χειρουργός προβαίνει στην προσεχτική παρασκευή και διατομή των
ιστών, επωφελούμενος από την αυξημένη εργονομία κι άνεση του ρομποτικού
συστήματος.

Ποιες επεμβάσεις διενεργούνται με το ρομποτικό σύστημα (ρομποτικής χειρουργική) ;
  • Ρομποτική ριζική προστατεκτομή: Διενεργείται στην περίπτωση καρκίνου του προστάτη. Πρόκειται για το χειρουργείο που ανέδειξε τη ρομποτική χειρουργική. Με τη βοήθεια του ρομποτικό συστήματος, τα αγγειονευρώδη δεμάτια (τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για τη στύση) κι οι σφιγκτήρες του ουροποιητικού συστήματος (οι ανατομικές δομές του ουροποιητικού συστήματος που εξασφαλίζουν εγκράτεια) αναγνωρίζονται και διατηρούνται με μεγάλη ακρίβεια.
  • Ρομποτική αδενωματεκτομή: Είναι το χειρουργείου αφαίρεσης του υπερπλαστικού προστατικού αδενώματος στην περίπτωση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Διενεργείται διακυστικά κι αποτελεί τη θεραπεία εκλογής στην περίπτωση πολύ μεγάλου μεγέθους προστατών.
  • Ρομποτική ριζική κυστεκτομή: Είναι το χειρουργείο αντιμετώπισης του μυοδιηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως. Συνδυάζεται με τη διενέργεια πυελικού λεμφαδενικού καθαρισμού, ενώ στις γυναίκες συχνά αφαιρούνται κι η μήτρα με τα εξαρτήματά της. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συνδυαστεί με τη δημιουργία ειλεοκύστης ή νεοκύστης. Η επιλογή του τρόπου αποκατάστασης του ουροποιητικού μετά την κυστεκτομή εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της νόσου και του ασθενούς και θα πρέπει να συζητείται με την ομάδα μας.
  • Ρομποτική ριζική νεφρεκτομή: Είναι το χειρουργείο αφαίρεσης ολόκληρου του νεφρού σε περιπτώσεις διαφόρων όγκων του νεφρού. Διενεργείται στην περίπτωση μεγάλων όγκων ή όγκων σε ανατομικές θέσεις που δεν επιτρέπουν την μερική νεφρεκτομή.
  • Ρομποτική μερική νεφρεκτομή: Είναι το χειρουργείο αφαίρεσης επιλεκτικά του νεφρικού όγκου, εφόσον κρίνεται τεχνικά εφικτό, στις διάφορες περιπτώσεις όγκων του νεφρού.
  • Ρομποτική απλή νεφρεκτομή:
    Είναι το χειρουργείο αφαίρεσης  ολόκληρου του νεφρού στις περιπτώσεις μη λειτουργικού ή και ρικνού νεφρού.
  • Ρομποτική νεφροουρητηρεκτομή: Πρόκειται για το χειρουργείο αφαίρεσης ολόκληρου του νεφρού και του ουρητήρα στις περιπτώσεις καρκίνου του πυελοκαλυκικού συστήματος ή του ουρητήρα.
  • Ρομποτική πυελοπλαστική: Είναι το επανορθωτικό χειρουγείο αποκατάστασης της στένωσης της πυελοουρητηρικής συμβολής, η οποία μπορεί να είναι συγγενής, επίκτητη ή ιατρογενής. Σε κάθε περίπτωση το αίτιο αναγνωρίζεται κι η πυελοουρητηρική συμβολή ανακατασκευάζεται, ενώ στην περίπτωση που κάποιο αγγείο προκαλεί τη στένωση (το συνηθέστερο αίτιο-συγγενές), αυτό μετατίθεται πίσω από την αναστόμωση.
  • Ρομποτικά επανορθωτικά χειρουργεία αποκατάστασης στενωμάτων ή κακώσεων των ουρητήρων (Tελικο-τελική αναστόμωση ουρητήρα, επανεμφύτευση ουρητήρα,
    Boari flap, Psoas Hitch): Τα διάφορα στενώματα ή κακώσεις των ουρητήρων αποκαθίστανται με διάφορες τεχνικές από την ομάδα μας. Ανάλογα το μέγεθος και τη θέση της βλάβης αλλά και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς, επιλέγεται η καταλληλότερη τεχνική.